Instructies

Hier vind je de algemene mozaïekinstructie voor je mozaïekwerken.

 1. De ondergrond/basis kiezen en voorbereiden

Een ondergrond kan gemaakt zijn van bijvoorbeeld hout, glas, terracotta, mdf ( of een andere hardboardvariant), watervast verlijmd multiplex – eigenlijk alles dat niet kan buigen. Watervast verlijmd multiplex en onder andere terracotta zijn geschikt voor buitengebruik. Behandel de materialen dan wel goed voor, zodat ze geschikt zijn als tafelblad of bijvoorbeeld vogeldrinkschalen. Ook voor andere poreuze ondergronden is voorbehandeling aan te raden. Door middel van bijvoorbeeld een coating kunnen ze waterbestendig gemaakt worden. Maak de basis eerst schoon: stof-, vuil- en vetvrij. Bescherm de basis vervolgens met een oplossing van PVA lijm ( 1 deel) en water ( 3 delen). Grondverf voor hout of metaal kan ook goed gebruikt worden.

2. Tesserae knippen, leggen en lijmen

Knippen: Als de tessera te groot is of net niet past, knip het dan bij met een goede speciale mozaïektang.

Leggen: Je kunt eerst een paar tesserae neerleggen op je werkstuk om een algemeen beeld te krijgen.

Lijmen van de tesserae: Gebruik bijvoorbeeld PVA-lijm of siliconenlijmkit. Knijp een klein beetje van de lijm op de ondergrond en verspreid dit over een klein oppervlak. Omdat de lijm snel droogt ( 20 min.) niet te grote lijmoppervlakken maken ( bv. 4-6 tesserae). Let erop dat de lijm dun en gelijk wordt opgebracht voor het beste resultaat. Plaats de eerste tessera licht drukkend op de juiste plaats. Zorg ervoor dat de rand van de tessera gelijk loopt met de rand van de ondergrond. Plaats daarna de tweede tessera en zorg ervoor de je een voegnaad van 2-4 mm laat tussen de eerste en tweede tesserae. Deze naad wordt later gevuld met voegmiddel, nadat alle tesserae gelijmd zijn.
Leg elke tesserae eerst helemaal goed, voordat je begint met de volgende. Houd het plaatsen van je ontwerp steeds in de gaten en laat ruimte over tussen de tesserae omdat het anders een onrustig geheel kan worden. Houd af en toe je mozaïek een eind van je af om het geheel van een afstandje te kunnen bekijken.

Bekijk je werk van een afstand en vanuit verschillende hoeken. Als je niet tevreden bent kun je tesserae lostrekken en opnieuw leggen. Gebruik dan wel een beetje extra lijm op de achterkant van de opnieuw geplaatste tessera.

3. Voegen

Voordat je gaat voegen moet de lijm minstens 24 uur uitgehard zijn losgeraakte stukjes moet je weer lijmen en daarna moet je weer 24 uur wachten!

Voegen: Hiervoor heb je voegmiddel van Mapei ( Italiaans voegmiddel in verschillende kleuren) of van Weber of Eurocol (te koop in kleinere hoeveelheden bij Queen of Art, verpakkingen vanaf 4 kilo zijn te koop bij de bouwmarkt) nodig, oude kranten, bakje, roerstaafje, prikker en een beetje water. Leg je werkstuk op een krant. Je doet je ¾ van je zakje voeg in een bakje. Meng dit met een beetje water en kneed dit met handschoenen tot een dikke kleimassa. Kneed het voegmiddel in de voegnaden en gebruik eventueel een voegrubber om je werk mooi glad af te werken. Kijk en prik het na op luchtbellen, totdat alle voegnaden gevuld zijn. Haal met een stuk krant na 3-4 minuten de eerste klodders en overtollige voegspecie weg ( niet te hard wrijven). Na 20 min. herhalen met een schoon stuk krant ( nu kun je iets harder wrijven). Na ongeveer 1-2 uur kun je met een licht vochtige doek of spons je werkstuk afnemen en daarna met krantenpapier of doek opwrijven.

Je kunt het voegmiddel zelf kleuren: gebruik hiervoor acrylverf of pigment. Gebruik niet teveel kleurstof, want dan gaat de voeg later barsten.

4. Schoon- en afmaken

Maak je werk af door het te polijsten met een beetje huishoudazijn en water.

Als je mozaïek buiten komt te staan, of gebruikt gaat worden met iets dat het voegmiddel kan laten vlekken, dan zal je de voegspecie water- en vuilbestendig moeten maken met speciaal “voeg-afdichtmiddel”. Dit is bij de meeste bouwmarkten te koop.

Om je werk echt af te maken maak je de zijkanten en achterkant goed schoon en zorg je ervoor dat er geen voeg- en lijmresten achter blijven. Opgedroogde lijmresten op je tesserae kunnen worden verwijderd met een (scheer-)mesje of met je nagels. De randen en de achterkant kunnen eventueel worden beschilderd om het geheel echt af te maken.